https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50https://www.traditionrolex.com/50 Blog | Fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové pivní ležácké tanky https://www.traditionrolex.com/50  

Vyrábíme tlakové i beztlakové nerezové tanky pro pivovarnický, potravinářský, farmaceutický a chemický průmysl. Naší hlavní výrobní činností jsou návrhy a výroba technologických celků pivovaru, produkujeme nerezové pivní tanky, CIP stanice, ležácké tanky, varny a technologie na výrobu piva.

fermentační tanky, cylindricko kónické tanky, pivovary, myčky KEG sudů, plničky pivních láhví, nerezové tanky, pivní tanky, ležácké tanky, CIP stanice, nerezový parní vyvíječ

https://www.traditionrolex.com/50

Pivo vyráběné z chleba

28. 08. 2020
Z plýtvání jídlem se čím dál více stává velmi palčivý problém, kdy podle posledních průzkumů vyhodí Češi průměrně až 40 kg potravin ročně a evropský průměr je ještě daleko vyšší. Mezi vyhozenými potravinami
pivo vyráběné ze starého chlebavšak bývají i takové u nichž bychom našli další využití i po uplynutí data spotřeby, například potravina ze všech nejběžnější – chléb. A světe div se, vyrobíme z něj pivo!

Výroba zlatavého moku ze starého chleba není nikterak novinkou, nýbrž prastarou recepturou, jejíž kořeny leží až ve starověké Mezopotámii před 4 000 lety. V poslední době zažívá výroba piva ze starého chleba svůj menší comeback, a to nejen ve světě, ale také u nás a přízvisko „tekutý chléb“ tak opět nabývá na významu.

Starý chleba obvykle slouží při výrobě piva jako částečná náhražka sladu, přičemž bylo zjištěno, že starý chleba bez problému nahradí až 30 % objemu sladu. Chléb se nejprve důkladně vysuší, rozemele na jemné kousky a ve správný okamžik přidá do výrobního procesu.

Některé pivovary používají starý chleba, jako doplňkovou ingredienci pro ozvláštnění svého portfolia produktů, ale existují však také pivovary, které se přímo na toto specializují. Jeden londýnský pivovar, jež vyrábí pivo značky „Toast beer“ nabízí hned několik pivních stylů, vyznačujících se originální chutí a jak napovídá už název, tak do sladu při výrobě svých piv používá odkrojky toastového chleba, které by se jinak vyhodili v nedaleké pekárně.

Použití starého chleba v pivovarnictví kvete zejména v mikro a mini craftových pivovarech. Na předměstí Glasgow sídlí pivovar s originálním názvem „Jaw brew“, který kromě svých kmenových piv vyrábí také speciál „Blonde heartback“, kde místo klasického sladu jsou základní surovinou právě neprodané chleby, které by skončily v popelnici.

Vývojem této technologie se u nás zabývá mimo jiné také budějovická Jihočeská univerzita, která již také uvařila zkušební várku piva za použití starého chleba, nicméně na rozdíl od Britů a toastového chleba, použili Šumavský bochník a museli tudíž lehce pozměnit technologii, aby se jim podařilo dosáhnout zdárného výsledku.

Udržitelný a cirkulární rozvoj a ekonomika jsou na vzestupu a je dost pravděpodobné, že s výrobou piva s pomocí podobně méně ortodoxních surovin a postupů se budeme setkávat stále častěji.


https://www.traditionrolex.com/50